Sosiaalisten vaikutusten arvioinneilla sujuvuutta hankkeisiin
Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arvioinnit ovat osa ympäristövaikutusten arviointiprosessia (YVA) hankkeissa. Ihmisiin kohdistuvia vaikutuksia arvioidaan myös osana muita suunnitelmia ja ohjelmia (SOVA) sekä muun muassa maankäytön suunnittelun yhteydessä. Perinteisesti vaikutuksia arvioidaan datan sekä kyselyiden ja haastattelujen tuoman tiedon kautta.
Alustan asiantuntijoilla on vuosikymmenten kokemus sosiaalisten vaikutusten arvioinneista (SVA). Mitä olemme oppineet erilaisista arvioinneista? Miten hankkeiden koko ja laatu vaikuttavat arviointiin? Entä miten arviointimenetelmät ja niiden ajoitus vaikuttavat hankkeen arviointiin? Alla laajaan kokemuksemme pohjautuen neljä keskeistä nostoamme.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi tarvitsee oikeanlaista mitoittamista
Sosiaalisten vaikutusten arviointi tulee suunnitella hankkeen laajuus sekä toimintaympäristö huomioiden. Maantieteellisesti pieni hanke voi vaatia panostamista sosiaalisten vaikutusten arviointiin sekä vastaavasti laaja hanke ei aina tarkoita mittavaa arviointia. Joskus datalähtöinen asiantuntija-arvio voi olla riittävä ja relevantti vaikutusten arvioinnin toteuttamisen tapa, kun toisinaan taas tarvitaan usean sarjan työpajatyöskentelyä. Alueen lähtökohdat ja ympäristö määrittelevät yhdessä hankkeen tavoitteiden kanssa mitoittamisen perusteet sekä toimintatavat ja menetelmät.
Sosiaalisten vaikutuksen arviointi tulee ajoittaa oikein
Sosiaalisten vaikutusten arviointi toteutetaan perinteisesti YVA-hankkeissa selostusvaiheessa sekä SOVA:n osalta hankkeen viimeisimpinä vaiheena, jolloin voidaan hyödyntää myös hankkeen muita vaikutusten arviointeja.
Me Alustalla olemme halunneet tuoda esiin mahdollisuuden iteratiiviseen vaikutusten arviointiin, missä alustavaa arviointia tehdään jo suunnittelun alkuvaiheessa. Mitä aikaisemmin meillä on alustavaa vaikutustietoa käytössä, sitä paremmin se on itse suunnittelussa mahdollista ottaa huomioon. Tämä tuo myös kustannussäästöä itse hanketalouteen.
Paikkansa on kuitenkin kummallakin tavalla. Usein tarvitaan läpileikkaustieto hankkeen mahdollisista sosiaalisista vaikutuksista suunnittelun lopuksi ja toisinaan tarvitaan vaikutustietoa koko hankkeen elinkaaren ajan.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi lisää hyväksyttävyyttä
Sosiaalisten vaikutusten arviointien toteuttaminen oikea-aikaisesti ja oikealla laajuudella voi merkittävästi lisätä hankkeiden hyväksyttävyyttä sekä edistää päätöksentekoa. Keskeisten sidosryhmien mukaan ottaminen suunnitteluun sekä näkemysten kuuleminen ja huomioon ottaminen mahdollisista vaikutuksista jo hankkeen alkuvaiheesta lähtien auttaa hankkeen edistämisessä. Tätä kautta vaikutukset voivat olla huomattavat hankkeiden talouteen.
Sosiaaalisten vaikutusten arviointi edistää hankkeiden sosiaalista kestävyyttä
Hankkeissa monipuolisesti toteutettu sosiaalisten vaikutusten arviointi ja eri sidosryhmien mukaan ottaminen suunnitteluun ja näkemystiedon tuottamiseen sekä hankkeen toimintaympäristön erityispiirteiden huomiointi (mm. kulttuuri, väestö- ja elinkeinorakenne) vahvistaa hankkeen sosiaalista kestävyyttä. Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys on tärkeä osa hankkeiden kokonaiskestävyyttä ympäristöllisen, taloudellisen kestävyyden rinnalla. Kokonaiskestävyyden edistäminen myös lisää hankkeen investointikiinnostavuutta ja tukee vihreän rahoituksen hakemisessa.
Alusta Consulting Oy tarjoaa YVA-konsultoinnin ohella vahvaa osaamista ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointiin. Arvioimme dataa sekä näkemys- ja asiantuntijatietoa yhdistämällä hankkeiden ja toimenpiteiden ihmisiin kohdistuvia terveydellisiä ja sosiaalisia vaikutuksia (SVA).
asukaskyselyt
yksilöhaastattelut ja ryhmähaastattelut
paikkatietoanalyysit
sosiaaliset vaikutukset
sosiaalisten vaikutusten jälkiarviointi jo toteutuneiden hankkeiden osalta
konsultointi ympäristövaikutusten kokonaisuuden suunnittelussa
sosiaalinen kestävyys ja sosiaalisen kestävyyden arviointi
Ihmisiin kohdistuviin vaikutuksiin liittyy myös keskeisesti elinkeinot osana ihmisten arkea. Tarjoamme laajan kumppaniverkoston kanssa monipuolisia elinkeinoihin koskevien vaikutusten arviointeja sekä taloudellisten vaikutusten arviointeja.
yrityskyselyt
yksilöhaastattelut ja ryhmähaastattelut
paikkatietoanalyysit
elinkeinovaikutukset
taloudelliset vaikutukset
Uskomme, että oikein ajoitetulla ja oikein valituilla menetelmillä toteutetulla arvioinnilla on aidosti merkittävää vaikutusta hankkeen kielteisten ympäristövaikutusten vähentämiseen sekä hankkeiden edistämiseen kokonaiskestävyys huomioiden.
Lisätietoja:
Susanna Harvio, susanna.harvio@alustaconsulting.fi, 050 316 0193
Heli Kotilainen, heli.kotilainen@alustaconsulting.fi, 041 314 7022